Fosfaat (Po4)
Aanbevolen waarde < 0,1 mg/l
Fosfaat werkt net als nitraat (NO3) als een krachtige algenmest. Ze dienen voor planten weliswaar als voeding maar zijn vaak in zulke hoge concentraties aanwezig dat er al gauw teveel is en dit de algengroei bevordert. Praktisch elk visvoer bevat fosfaat hetgeen nodig is voor de botten van de vissen. Veel visvoer bevat echter teveel fosfaat omdat het geproduceerd is met goedkoop vismeel. De gerenomeerde merken zien af van het gebruik van goedkoop vismeel en verwerkt in plaats daarvan hoogwaardige proteïnen uit visfilets dat toegevoegd wordt aan een gebalanceerde hoeveelheid mineralen (asgehalte) voor een gezonde groei. Belangrijk is de hoeveelheid voer zorgvuldig te bepalen teneinde een teveel aan voer, en de hieruit voorkomende fosfaatbelasting, te vermijden. Voorzichtig met bevroren voer! De meeste soorten bevroren voer zijn regelrechte fosfaatbommen!!! Strijker aquarium werkt daarom met een diepvriesvoer welke extra schoon (gespoeld) is. Desondanks adviseren wij ten aller tijde het diepvriesvoer na het ondooien na te spoelen en het water waarin het ontdooid is weg te spoelen en nooit in het aquarium te brengen.
Afgevallen plantendelen en algen geven de, gedurende hun leven gebonden hoeveelheid fosfaat, na het afsterven weer af en dienen derhalve te worden verwijderd. Waterplantenmest, filtermaterialen en watertoevoegingen, zoals turfextract, mogen in geen geval fosfaat bevatten. Controleer de door u gebruikte producten. Een regelmatige waterwisseling is zonder twijfel één van de beste maatregelen tegen hoge fosfaatwaarden wanneer het leidingwater fosfaatvrij is. Controleer het leidingwater voor gebruik.
Fosfaten reageren heel snel met mineralen in water en zetten af (sedimenteren). Het is dus zinvol regelmatig een vuilklok (Bodemreiniging) te gebruiken wanneer u een deel van het water wisselt en ook het filter te reinigen daar in het filterslib grote hoeveelheden fosfaat aanwezig zijn.
Verlagen van de fosfaatwaarde
Naast de reeds genoemde maatregelen kan fosfaat eenvoudig, snel en veilig met het speciale filtermateriaal en/ of met behulp van een vloeibare fosfaatverwijderaar verwijderd worden. Als u niet alleen fosfaat maar daarnaast ook nitriet en nitraat wilt verwijderen, kunt u dit doen met het speciale filtermateriaal welke beiden aanpassen.
Verhogen van de fosfaatwaarde
In de meeste aquaria is het verhogen van de fosfaatwaarde onzinnig. Slechts in twee uitzonderlijke gevallen mag fosfor toegevoegd worden: Bij een sterk beplant aquarium met weinig vissen (vaak het geval bij aquascaping) en in een garnalenaquarium, waar nauwelijks gevoerd wordt kan het voor de planten tot een fosfaatgebrek leiden.