Esha alx 20 ml
eSHa alx® is een geneesmiddel voor siervissen tegen parasitaire Crustacea soorten (species) (Maxillipoda) zoals Argulus (karperluis), Lernaea (Ankerworm), Ergasilus (kieuwkreeftje), Salmincola (eenoogkreeft- je), e.a. De parasitaire crustacea komen op en in de huid van de vis en op de kieuwen voor. De parasieten kunnen vaak met het blote oog gezien worden. De symptomen van beide parasieten zijn vergelijkbaar: Proberen uit het aquarium / vijver te springen, met het hele lichaam langs stenen en bodem schuren, zichtbare plekken waar de parasieten gestoken hebben, naderhand kleurt dit wit omdat de huid afsterft.
Bleke kieuwen, lusteloos, schichtige reacties, vermageren, afzonderen van de groep, stoppen met eten, etc. Voor meer informatie zie www.eshalabs.eu. Bijwerkingen: niet bekend.
Garnalen en Kreeften verwijderen! eSHa alx wordt goed verdragen door siervissen in zoetwater aquaria en vijvers. Wees voorzichtig met lagere dieren zoals koralen, anemonen, zee-egels, slakken, schelpdie- ren e.a. Bij aanwezigheid van deze dieren OF deze uit het aquarium of vijver te verwijderen alvorens te behandelen OF de vissen in een quarantaine bak behandelen. Het aquarium gedurende de behande- ling goed observeren en bij problemen direct over actieve kool filteren en vervolgens water verversen.
1. Karperluis (Argulus): Ze zien er uit als een groenig, doorzichtig, rond kreeftje met zwarte puntjes over het lichaam, ze kunnen 8 mm groot worden en beschikken over twee zuignapjes waarmee ze zich vasthouden en een soort angel waar ze de vis mee steken. De vol- wassen karperluis paart op de vis, na paring verlaat het vrouwtje de vis en legt het vrouwtje +- 300 eitjes in het aquarium / vijver. Hierna sterft ze. Afhankelijk van de temperatuur komen de eitjes, tussen de 10 dagen en enkele maanden, uit. De jongen zwem- men dan vrij rond en na een aantal vervellingen zoeken ze een gastheer, zodra de gastheer is gevon- den groeien ze in ongeveer twee maanden tot een volwassen karperluis en zijn ze geslachtsrijp. De cyclus is dus sterk afhankelijk van de temperatuur. Jonge vissen kunnen al met 1 steek gedood worden. 2, 3 & 4 Ankerwormen (Lernaea), kieuwkreeftjes (Ergasilus) en eenoogkreeftje (Salmincola): Alleen het vrouwelijk geslacht is parasitair en gebruikt voedingsstoffen en bloed die ze uit het lichaam van de vis haalt om haar eitjes te ontwikkelen. De eitjes zitten in twee eierzakjes aan het uiteinde van de parasiet. Als de eitjes rijp genoeg zijn, vallen deze zakjes van de vis. De jongen die uit de eitjes komen ontwikkelen zich in een vrijzwemmend stadium tot volwassen exemplaren en gaan op zoek naar een partner. Na paring zoekt het vrouwtje de vis op, waar de cyclus weer van voren af aan begint. 2. Ankerwormen (Lernaea): Een ankerworm ziet uit als een lange sliert die uit de vis steekt met twee ‘staartjes’ (de eierzakjes). Ankerwormen kunnen tot wel 2 cm worden. Zij kun- nen overal op het lichaam voor komen maar meestal aan de onderkant (inferior) van de vis. Bijvoorbeeld bij de aanzet van de staartvin of tussen de kieuwen en de zij vin in. 3 & 4. Kieuwkreeftjes (Ergasilus) en Eenoogkreeftjes (Salmincola): De naam zegt het al, deze parasieten komen veelal op de kieuwen voor maar ook op de kieuwdeksel, op de vinnen en in de mondholte. De kreeftjes (± 2 mm) kunnen nog met het blote oog gezien worden en met een vergrootglas zelfs goed waarneembaar. De vissen vermageren, verzwakken en worden lusteloos met bleke kieuwen door bloedarmoede.
Dag 1: 1 druppel per 7 liter aquariumwater. (1 ml per 200 liter aquariumwater). Dag 7: 25% water wissel en bodem stofzuigen. Als dan niet alle parasieten weg zijn: Dag 14: 1 druppel per 7 liter aquariumwa- ter (1 ml per 200 liter aquariumwater). Dag 21: 25% water wissel en bodem stofzuigen