• Zuurgraad (Ph waarde)
    Zuurgraad (Ph waarde)

    Aanbevolen waarde voor gezelschapsaquaria 6,5-7,5; Malawi-Tanganjika aquaria 7,5-9,0

    De pH waarde toont de zuurtegraad en het basengehalte van het water aan. Hoe meer zuur het water bevat (hoe zuurder) des te lager is de pH…

  • De waterhardheid: gezamenlijke hardheid (GH) en carbonaatharheid (KH)
    De waterhardheid: gezamenlijke hardheid (GH) en carbonaatharheid (KH)

    De waterhardheid wordt onderverdeeld in gezamenlijke hardheid (GH) en carbonaatharheid (KH). De juiste wetenschappelijke definitie van de beide waarden helpt de leek niet echt verder: De GH is de som van alle aardalkalimetalen…

  • Stikstofverbindingen, Ammonium, Nitriet, Nitraat
    Stikstofverbindingen, Ammonium, Nitriet, Nitraat

    In een aquarium worden stikstofverhoudingen geproduceerd die in bepaalde hoeveelheden problemen en zelfs de dood van dieren tot gevolg kunnen hebben. Om deze reden moeten ammonium (NH4)/ ammoniak (NH3), nitriet (NO2) en nitraat…

  • Fosfaat (Po4)
    Fosfaat (Po4)

    Aanbevolen waarde < 0,1 mg/l

    Fosfaat werkt net als nitraat (NO3) als een krachtige algenmest. Ze dienen voor planten weliswaar als voeding maar zijn vaak in zulke hoge concentraties aanwezig dat er al gauw teveel is en dit de…

  • Silicaat (SiO2)
    Silicaat (SiO2)

    Aanbevolen waarde: > 1 mg/l

    Siliciumverbindingen in het water leiden tot problemen met kiezelwieren. Siliciumverbindingen duiken binnen de aquaristiek op onder de begrippen silicaat, SiO2, kiezelzuur en silicium. Het…

  • kooldioxide (Co2)
    kooldioxide (Co2)

    Aanbevolen waarde: 20-25 mg/l

    CO2 vormt de hoofdvoedingsstof van uw aquariumplanten zoals voor mensen koolhydraten, vetten en eiwitten de basisvoeding vormen. CO2 ontstaat in elk aquarium in kleine hoeveelheden door het uitademen…

  • Ijzer (Fe)
    Ijzer (Fe)

    Aanbevolen waarde: 0,1-0,5 mg/l

    IJzer is naast kalium, magnesium en nog anderen één van de belangrijkste sporenelementen die essentieel zijn voor planten. Bij een tekort aan ijzer hebben planten vaak een felgroene bladkleur…

  • Zuurstof (o2)
    Zuurstof (o2)

    Aanbevolen waarde 25 °C 8 mg/l. Bij andere temperaturen conform tabel

    Zuurstof is het levenselixer van de meeste levende wezens in het water en dus erg belangrijk. Hoe warmer het water is hoe minder zuurstof erin is opgelost. Om…

  • koper (Cu)
    koper (Cu)

    Aanbevolen waarde: 0,0 mg/l, bij medicijngebruik 0,3 mg/l

    Het zware metaal koper wordt vaak uit waterleidingen opgelost. Het is dodelijk voor ongewervelden, zoals garnalen. Met behulp van een watervoorbereider wordt het koper…

  • Calcium (Ca)
    Calcium (Ca)

    Aanbevolen waarde 400-440 mg/l (uitsluitend in zoutwater)

    Calcium is een bestanddeel van de gezamenlijke hardheid (GH) en wordt normaal gesproken in zoetwater niet afzonderlijk getest. Alleen in zoutwateraquaria is het…

  • Magnesium (Mg)
    Magnesium (Mg)

    Aanbevolen waarde zoetwater 5-10 mg/l, zoutwater 1200 mg/l)

    Magnesium is een bestanddeel van de gezamenlijke hardheid (GH) van het water. In zoetwater wordt het magnesiumgehalte bij het verzorgen van gevoelige planten en door…

  • Zoutgehalte
    Zoutgehalte

    Het begrip zoutgehalte is zowel voor zoet- als voor zoutwater relevant. In zoutwater is het zoutgehalte eenvoudigweg met een hydrometer of een refractometer te meten. De meting via een geleidbaarheidsmeter is niet betrouwbaar…

  • Kalium (K)
    Kalium (K)

    Aanbevolen waarde: 5-20 mg/l

    Kalium is, naast ijzer, magnesium en nog anderen sporenelementen, één van de belangrijkste mineralen die essentieel zijn voor planten. Een tekort aan kalium is zichtbaar door een felle, ongezonde…

Aangezien water er helder uit kan zien maar toch ongunstige of zelfs gevaarlijke stoffen kan bevatten zijn er watertesten verkrijgbaar. Doorgaans zijn deze testen binnen enkele seconden of minuten uit te voeren en dus geschikt voor iedere aquariumliefhebber.

Uiteraard biedt Strijker aquarium hierin vele mogelijkheden, van eenvoudige teststrips welke binnen enkele momenten een indicatie geven, druppeltesten welke u de mogelijkheid geven om op een nauwkeurige manier de waterwaardes te bepalen tot aan digitale meetinstrumenten waarvan sommige zelfs coninue meten en indien mogelijk zelfs corrigeren. Meer hierover vindt onder het tabblad meet en regeltechniek.

Daarnaast leggen wij u kort uit wat de waarden betekenen en hoe u die, indien nodig, naar boven of beneden kunt aanpassen.

Mocht u er niet uitkomen of tegen niet gewenste waardes aanlopen kunt u de basis ook in onze winkel laten testen waarbij we u verder op weg kunnen helpen. Vergeet niet naast de door gemeten waardes en een beetje aquariumwater ook een paar foto's van het aquariumte maken en eventuele apparatuur/ toevoegingen welke een rol kunnen spelen in de problemen zodat we niet alleen kunnen constateren maar ook u kunnen adviseren in een passende oplossing.

Waterhardheid en pH-waarde ("zuurgraad") vormen de belangrijkste omgevingscondities voor vissen. Te hard leidingwater kan met installaties voor omgekeerde osmose worden onthard. De pH-waarde kan door toevoeging van CO2 worden ingesteld. Bij te zacht water kan de waterhardheid (totale en carbonaathardheid) gericht worden verhoogd met GH/KH+ en KH+ welke Strijker aquarium van verschillende fabrikanten aanbied.

Een waterwaarde van bijzondere betekenis

De carbonaathardheid vormt het alles bepalende buffersysteem in het aquarium. Zij voorkomt te grote schommelingen in de pH-waarde, waarop de vissen en planten gevoelig reageren. Veel populaire aquariumvissen hebben een hogere carbonaathardheid nodig dan de waarde die leidingwater biedt. De carbonaathardheid in het aquariumwater kan ook door verschillende processen worden verlaagd (biogene ontkalking, nitrificatie).
Daarom moet de carbonaathardheid regelmatig worden gecontroleerd en op de voor de gehouden vissen passende waarde worden ingesteld.

Profi-tips:

  • De carbonaathardheid moet idealiter 50 – 80 % van de totale hardheid bedragen, bijvoorbeeld GH 10 °d, KH 5 - 8 °d.
  • De totale hardheid kan snel en gemakkelijk worden ingesteld met speciale toevoegingen hiervoor.
  • Voor het aanvullen van mineralen en sporenelementen bij osmosewater en voor vissenaquariums adviseren hiervoor speciale mineraalzouten en toevoegingen.
  • Voor beplante aquariums adviseren wij het toevoegen van sporenelementen binnen het kader van het bemestingssysteem van het merk van uw keuze.

WATER TESTEN

Aquariums die volgens een op elkaar afgestemd systeem zijn ingericht, veroorzaken vrijwel nooit problemen. Toch is het regelmatig controleren van de kritische waarden van het aquariumwater heel belangrijk, want het verschaft zekerheid.
Met de verschillende testsets welke Strijker aquarium aanbied kunnen de waarden binnen enkele minuten probleemloos worden gemeten.

De ideale waarden voor aquariumwater (gezelschapsaquariums met zoet water):

carbonaathardheid 1-4°d
totale hardheid 4-7°d
pH-waarde 6,4 –6,9
CO2-gehalte 20-35 mg/l
O2-gehalte, 's ochtends 3-5 mg/l
O2-gehalte, 's avonds 5-8 mg/l


Wanneer moet wat worden gemeten?

Bij de volgende veranderingen in het aquarium:

  • Bij het verversen van water:
  • als er nieuw water aan het aquarium wordt toegevoegd, bijv. osmosewater: KH, GH, pH, CO2, O2, nitraat.
  • Bij het vervangen van oude lampen door nieuwe:
  • pH, CO2, O2 ca. 2 weken lang, in het begin dagelijks, later elke 7-14 dagen meten en de CO2-toevoeging aanpassen.
  • Bij het plaatsen van nieuwe vissen:
  • voor het plaatsen en in de eerste dagen met name pH-waarde, O2, nitriet, nitraat.
  • Bij opnieuw inrichten en grotere verandering van de inrichting:
  • pH, CO2, O2, ammonium/ammoniak, nitriet, nitraat ca. 4 weken lang, in het begin dagelijks, later elke 7-14 dagen meten en de CO2-toevoeging aanpassen.
  • Bij opvallend gedrag van de vissen, bijv. wanneer vissen naar lucht happen of "heen en weer schieten": pH, O2, ammonium/ammoniak, nitriet, nitraat
© 2018 - 2024 Strijker aquarium | sitemap | rss